روتر دستگاهی است که دو یا چند شبکه سوئیچ بسته یا زیرشبکه را به هم متصل می کند. این دو کارکرد اصلی را انجام می دهد: مدیریت ترافیک بین این شبکه ها با ارسال بسته های داده به آدرس های IP مورد نظرشان و اجازه دادن به چندین دستگاه برای استفاده از یک اتصال اینترنتی.
انواع مختلفی از روترها وجود دارد، اما بیشتر روترها داده ها را بین LAN (شبکه های محلی) و WAN (شبکه های گسترده) منتقل می کنند. LAN مجموعه ای از دستگاه های متصل به یک منطقه جغرافیایی خاص است، یک شبکه LAN معمولاً به یک روتر نیاز دارد.
در مقابل، WAN یک شبکه بزرگ است که در یک منطقه جغرافیایی وسیع گسترده شده است. به عنوان مثال، سازمانها و شرکتهای بزرگی که در چندین مکان در سراسر کشور فعالیت میکنند، به شبکههای محلی جداگانه برای هر مکان نیاز دارند، که سپس به شبکههای محلی دیگر متصل میشوند تا یک WAN تشکیل دهند. از آنجا که یک WAN در یک منطقه بزرگ توزیع شده است، اغلب به چندین روتر و سوئیچ* نیاز دارد
یک مسیریاب را به عنوان یک کنترل کننده ترافیک هوایی و بسته های داده را به عنوان هواپیماهایی که به سمت فرودگاه ها (یا شبکه های مختلف) حرکت می کنند، در نظر بگیرید. همانطور که هر هواپیما دارای یک مقصد منحصر به فرد است و یک مسیر منحصر به فرد را دنبال می کند، هر بسته نیز باید به بهترین نحو ممکن به مقصد خود هدایت شود. همانطور که یک کنترل کننده ترافیک هوایی اطمینان می دهد که هواپیماها بدون گم شدن یا ایجاد اختلال بزرگ در طول مسیر به مقصد می رسند، یک روتر به هدایت بسته های داده به آدرس IP مقصدشان کمک می کند.
برای هدایت موثر بسته ها، روتر از یک جدول مسیریابی داخلی استفاده می کند – لیستی از مسیرها به مقصدهای مختلف شبکه. روتر هدر بسته را می خواند تا مشخص کند به کجا می رود، سپس با جدول مسیریابی مشورت می کند تا کارآمدترین مسیر را برای رسیدن به آن مقصد مشخص کند. سپس بسته را به شبکه بعدی در مسیر ارسال می کند.
فرق مودم و روتر چیست؟
اگرچه برخی از ارائه دهندگان خدمات اینترنتی (ISP) ممکن است یک روتر و یک مودم را در یک دستگاه واحد ترکیب کنند، اما آنها یکسان نیستند. هر کدام نقش متفاوت اما به همان اندازه مهم در اتصال شبکه ها به یکدیگر و به اینترنت دارند.
یک روتر شبکه ها را تشکیل می دهد و جریان داده ها را در داخل و بین آن شبکه ها مدیریت می کند، در حالی که یک مودم آن شبکه ها را به اینترنت متصل می کند. مودم ها با تبدیل سیگنال های یک ISP به سیگنال دیجیتال که می تواند توسط هر دستگاه متصل تفسیر شود، به اینترنت متصل می شوند. یک دستگاه ممکن است برای اتصال به اینترنت به یک مودم متصل شود. به طور متناوب، یک روتر می تواند به توزیع این سیگنال به چندین دستگاه در یک شبکه مستقر کمک کند و به همه آنها اجازه دهد به طور همزمان به اینترنت متصل شوند.
اینطور فکر کنید: اگر شخصی روتر داشته باشد، اما مودم نداشته باشد، میتواند یک LAN ایجاد کند و دادهها را بین دستگاههای موجود در آن شبکه ارسال کند. با این حال، او نمی تواند آن شبکه را به اینترنت متصل کند. از طرف دیگر شخص دیگر مودم دارد اما روتر ندارد. او میتواند یک دستگاه را به اینترنت متصل کند (مثلاً لپتاپ محل کارش)، اما نمیتواند آن اتصال اینترنت را بین چندین دستگاه (مثلاً لپتاپ و تلفن هوشمندش) توزیع کند. اما اگر شخصی هم مودم دارد هم روتر با استفاده از هر دو دستگاه، او می تواند با رایانه رومیزی، تبلت و گوشی هوشمند خود یک شبکه LAN تشکیل دهد و همه آنها را همزمان به اینترنت متصل کند.
مشکلات امنیتی routerها
ر روترها مشکلات امنیتی گوناگونی دیده میشود. این دستگاه میتواند مورد هدف هکرها قرار بگیرد و در نتیجه هکرها به دستگاه یا سیستم شما نفوذ میکنند. برخی از روترها آنقدر آسیبپذیر هستند که بهتر است از آنها استفاده نشود. البته میتوانید با انجام مراحلی یا تنظیماتی مقداری امنیت آنها را بالا برد. در مجموع تهدیدات و مشکلات امنیتی زیادی برای روترها وجود دارد.
برخی از تهدیدات و مشکلات امنیتی که برای روترها وجود دارد عبارتاند از:
- آسیبپذیریها اکسپلویتها (Vulnerability exploits)
- دسترسی غیرمجاز (unauthorized access)
- نشستربایی (session hijacking)
- حملات مسیریابی یا تغییر مسیر rerouting attacks))
- حمله محرومسازی از سرویس (DoS attack)
- شنود شبکه eavesdropping))
- سرقت هویت (information theft)
- masquerading
مزایای استفاده از روتر
درست است که روترها مشکلات امنیتی دارند اما همچنان از مودمها امنتر هستند. به همین علت برای یکی از مزایای استفاده از روتر، میتوان به امنیت بالای آن اشاره کرد. مزیت بسیار خوب روترها در این است که امکان اتصال چند دستگاه به اینترنت یا اتصال چند دستگاه به یکدیگر را به شما میدهند. در نبود اینترنت نیز میتوان از یک روتر استفاده کرد و دستگاههای مختلف را به یکدیگر وصل کرد. به بیان دیگر افزون بر مزیتها درخشانی که روتر برای استفاده از اینترنت به شما میدهد؛ در نبود اینترنت نیز دستگاههای شما بهوسیله روتر قادر به برقراری ارتباط با یکدیگر هستند.
یک روتر خوب باید ویژگیهای کاربردی و امنیت بالایی داشته باشد. همچنین روترها در قیمتهای مختلفی در بازار عرضه میشوند؛ بنابراین با در نظر گرفتن بودجه میتوانید یک روتر مناسب و متناسب با نیازهای خود خریداری کنید. بهطورکلی یک روتر عالی باید از سرعت اینترنت شما پشتیبانی کند و تعادل بار (Load Balancing) داشته باشد. روترهای که دو بانده هستند و پورت شبکه گیگ و قدرت پردازش بالایی دارند؛ بهتر هستند. همچنین یک روتر خیلی خوب باید حداقل 128 مگابایت رم و اپلیکیشن داشته باشد. اپلیکیشن این امکان را به شما میدهد که حتی از راه دور به روتر دسترسی داشته باشید و فعالیت آن را زیر نظر بگیرید. در آخر بهتر است روتری تهیه کنید که از USB پشتیبانی کند.